Omgeving

Museum de Proefkolonie


Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën.

Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Iedere zondag om 13:30 uur rijd de kolonietrein. Reserveren hiervoor is niet nodig, u kunt een ticket bij de receptie van het museum halen voor € 4,00. De tour duurt ongeveer 1 uur en is onder begeleiding van een gids.


Openingstijden

Maandag  gesloten
Dinsdag t/m zondag 10:00 uur tot 17:00 uur

 
Entreeprijzen

Volwassenen € 9,50
Kinderen 5 t/m 12 jaar € 4,75
Kinderen 0 t/m 4 jaar Gratis
CJP pas € 8,00

 

De museumkaart is helaas nog niet geldig voor dit museum. 

Voor meer informatie, bezoek de website van de Proefkolonie.