Wallaby weer veilig thuis na ontsnapping


Geplaatst: 02-07-2017

Ineens was-ie weg, één van de wallaby’s van recreatiecentrum De Eikenhof. Het beestje, een jong vrouwtje, ontdekte zaterdagmiddag een minuscuul gaatje in het hek van de dierenweide, bedacht zich geen moment en wurmde zich erdoor.

Eigenaar Roel Oosterveld was een fractie te laat om de wallaby tegen te houden. Onbevreesd hupte het wallabyjong het Paasloër bos binnen. Een intensieve zoektocht volgde.

Buikpijn had Oosterveld ervan. De mede-eigenaar van De Eikenhof is trots op zijn dierenweide, waar pauwen, geiten, wallaby’s, alpaca, biggetjes, konijnen en herten vrolijk door elkaar rondlopen.

‘Ik was er de hele dag mee bezig. We zijn hartstikke zuinig op de dieren’, zegt Oosterveld. Het gat in het hek was ontstaan door de geiten, die met kracht tegen het hek hadden geduwd om van de lonkende bramenstruik net buiten de dierenweide te kunnen smikkelen. ‘Onze geiten vinden het eten buiten het hek lekkerder dan het voedsel binnen het hek’, verzucht Oosterveld.

Niet tegen lopen

De kleine wallaby, hooguit vier maanden oud, maakte dankbaar gebruik van de geboden ontsnappingsmogelijkheid. Met grote sprongen hupte hij de wijde wereld in. Zonder oog voor gevaar, zoals het razende verkeer op de Oldemarktseweg. Hoewel de wallaby aanvankelijk in de buurt van de dierenweide bleef, kregen Oosterveld en zijn hulptroepen de kleine kangoeroe niet te pakken.

‘Dat is het met kangoeroes. Als zij tien sprongen doen, moeten wij vijftig stappen zetten. Je kunt er niet tegen lopen.’

Opgejaagd vloog de wallaby het maisveld in. En weg was-ie. ‘Toen waren we hem kwijt.’ Oosterveld staakte de zoektocht. Een bardienst wachtte. Weer terug op het recreatiecentrum plaatste hij een oproep op Facebook op uit te kijken naar een jonge wallaby.

Lange tijd werd niets vernomen van het levenslustige diertje. Toen Oosterveld even na middernacht de bar afsloot, keek hij nog één keer op zijn telefoon. ‘Iemand had de wallaby kortgeleden gezien in de buurt.’ Gewapend met een zaklamp ging hij nog één keer op pad.

Nachtelijke achtervolging

En ja, hoor. Op het fietspad schitterden twee kleine ogen in het schijnsel van de zaklamp. De kleine wallaby. Oosterveld belde enkele campinggasten om te assisteren bij de achtervolging.

Ondertussen had de wallaby alweer de benen genomen, geschrokken door luidruchtige fietsers afkomstig van het Koloniefeest. Om het beestje de pas af te snijden, scheurde Oosterveld met een golfkarretje door het holst van de nacht. Het mocht niet baten. Weer was de wallaby hem te slim af.

Uitgeput op Oldemarktseweg

Met een vervelend gevoel kroop Oosterveld om half twee onder de dekens. Nog geen uur later rinkelde de telefoon. Broer Remi aan de lijn. Een Koloniefeestganger had de wallaby van de Oldemarktseweg geplukt.

Het beestje had daar gebogen gestaan, zwaar ademend, uitgeput, lichte schaafplekken aan zijn pootjes. Vermoeid keerde de wallaby terug in zijn verblijf. Ingewikkeld in een warme handdoek, een dikke laag hooi erbij om aan te sterken. Tijd om te slapen na een groot avontuur.

Bron: Steenwijker Courant

Nieuws